500 g hladké mouky (nebo polohrubé mouky)
250 ml jakéhokoliv piva
250 g ztuženého tuku ( Omega)
1 špetka soli
1 lžíce octa
jablka (švestky, třešně, meruňky, blumy,...)
osmaženou strouhanku (nebo drobenku)
cukr
vanilkový cukr
skořice
rozinky
vlašské ořechy
tvaroh
S moukou zpracujeme nastrouhaný tuk, dáme špetku soli a pivo. Přidáme lžíci octa. Vše zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu cca 0,5 hodiny odležet.Pak rozdělíme na dvě části. Z každé části uděláme dvě nohy tak, že vždy tradičně rozválíme placku, na kterou naneseme osmaženou strouhanku a poklademe jablky (strouhanými nebo krájenými). Můžeme dát rozinky a drcené ořechy. Navrch můžeme dát i jiné ovoce, třeba půlky švestek. Ale jde i jiné.Můžeme přidat rozinky a drcené ořechy. Navrch lze dát i jiné ovoce, například půlky švestek.Podle druhu ovoce osladíme a posypeme skořicí nebo vanilkovým cukrem. Nahoru nasypeme strouhankou a štrúdl přehrneme. Můžeme potřít rozšlehaným vejcem.Dáme péci do předehřáté trouby na 180-200 °C a peče se asi 25 minut (záleží na troubě, velikosti štrúdlu, náplni apod.). Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme.
Většinou pečeme 2 nohy a druhou půlku (tedy na další 2 nohy) v mikrotenu na max týden můžeme dát do chladničky. Chceme-li na delší dobu, dá se do mrazáku, ale pozor při rozmrazování. NEdávat na topení- těsto by zřídlo. Těsto lze použít i na takzvaný "SLANÝ ŠTRÚDL" Taky je dobrý. Do štrúdlu se dá dát všelico-podle fantazie.
Autor: Vaclav Fronek (Václav Froněk) | |
Datum vložení: 11.03.2009 09:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz