TopRecepty.cz

Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)


Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Suroviny

Těsto:
100 g hladké mouky světlé
200 g celozrnné mouky
1 vejce
150 g másla
4 lžíce cukru krystal
4 lžíce vody
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli

Náplň:
1 dýně hokaido
3/4 hrnku cukru krystal
1 lžíce medu
2 celá vejce
1 žloutek
1 vanička polotučného tvarohu (250g)
1,5 lžičky mleté skořice
1 lžička soli
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička muškátového ořechu (mletého)
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky hřebíčku
trochu oleje (na předpečení dýně)

Navíc:
1 hrst rozinek
rum

Postup

Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe na pár hodin.Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout.Dýni rozpůlíme a odstraníme semínka. Obě půlky položíme slupkou nahoru na plech (viz foto), který lehce potřeme olejem, jen aby se dýně nepřipekla. Vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 30 minut, aby změkla. Když do dýně píchneme vidličkou, měla by jít lehce dovnitř i ven. Poté necháme zchladnout. Předpékání dýně je mnohem lepší než její předvaření, chuť je intenzivnější.Mezitím vyšleháme dohromady vejce, žloutek, cukr a med.Ze zchladlé dýně lžící vydlabeme dužinu od slupky a rozmixujeme ji mixérem na hladké pyré (lze jen rozmačkat vidličkou). Dýňové pyré zamícháme do vyšlehané směsi a přidáme tvaroh.Nové koření a hřebíček nadrtíme v hmoždíři či rozemeleme a společně s ostatním kořením přidáme do dýňové směsi. Důkladně promícháme.Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme a ručně ho vtlačíme na dno i stěny kulaté zapékací nádoby. Na těsto nalijeme půlku dýňové směsi, posypeme rozinkami naloženými v rumu a zalijeme zbytkem náplně. Nádobu vložíme do rozpálené trouby na 230 °C na 10-15 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme, dokud nezůstane špejle po vpichu do koláče čistá. Trvá to asi 60 minut.Po upečení necháme řádně vychladnout a až poté porcujeme. Jednotlivé výseče koláče můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.

Poznámka

Nebojte se do sladké dýňové náplně dát celou lžičku soli, naopak - sůl podtrhne sladkost moučníku a zvýrazní celkovou chuť, slanost pak v náplni necítíte.

autor Autor: sardinka (Kristýna)
Datum vložení Datum vložení: 02.09.2014 22:16

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz