Těsto:
150 ml vlažného mléka
50 g cukru
1/2 kostky droždí
400 g hladké mouky
1 špetka soli
1 vejce
1 žloutek
100 g másla
Náplň:
100 g mletého máku
100 ml mléka
100 g marcipánu
2 lžíce povidel
1-2 lžíce brandy
Navrch:
20-25 švestek (podle velikosti)
2 hrsti mandlových lupínků
1 lžíce másla na pomazání
krystalový cukr na posypání
moučkový cukr na poprášení
Z mléka, trochy cukru a droždí zpracujeme kvásek a necháme v teple vzejít.Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, vejce a žloutek, povolené máslo, vzešlý kvásek a zpracujeme na nelepivé těsto. Pořádně prohněteme, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.Mezitím si připravíme náplň. Mák zalijeme vroucím mlékem a necháme vychladnout. Přidáme marcipán nakrájený na drobno, povidla a brandy. Pořádně promícháme.Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a podélně rozdělíme na tři díly. Každý plát potřeme náplní a zavineme do hadů. Tyto hady naskládáme do kulaté dortové či koláčové formy za sebe do tvaru spirály. Do mezer narovnáme švestky.Troubu předehřejeme na 180°C. Povrch koláče potřeme rozpuštěným máslem a posypeme krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.Koláč pečeme dozlatova asi hodinu. Pokud by okraje příliš rychle tmavly, zakryjeme alobalem. Hotový koláč pocukrujeme.
Zdroj: Apetit 10/2014
Autor: zizalka | |
Datum vložení: 20.09.2014 19:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz