Těsto:
120 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
180 hladké mouky
špetka soli
2 lžíce smetany ( l kelímeček smetany do kávy)
Náplň:
125 g tvarohu (půlka vaničky nebo kostky)
1 bílek
1/2 vanilkového cukru
2 lžíce šťávy z citronu
Na dohotovení:
citronový džem (pomerančový nebo meruňkový)
Máslo utřeme s cukry a žloutkem do pěny, přidáme mouku a vypracujeme těsto, které dáme zabalené do folie zatuhnout do lednice. Asi po hodině ho vyndáme, rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme váleček a odkrajujeme stejné kousky. Z těch pak v dlaních vytvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
V každé vytlačíme zátkou od vína důlek, který vyplníme náplní. Při důlkování si pomáháme tak, že zátku vždy "namočíme" do mouky, aby se nám nelepila. Na náplň ušleháme z bílku sníh pak ještě našleháme s cukrem a nakonec do sněhu lehce přimícháme tvaroh. Při pokládání na plech počítejte s ním, že pečením nabydou na dvojnásobek.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 15-20 minut. Po upečení ještě horkou tvarohovou náplň potřeme rozehřátým džemem.
V původním receptu je uvedena trochu jiná náplň, ale odhadovala jsem, že by mi jí víc než polovina zbyla, tak jsem zvolila svou osvědčenou, která zaručeně neteče. Tahle vyšla akorát, lžíce ještě zbyla. Džem jsem zvolila svůj meruňkovo-ananasový, proto jsou v něm větší kousky ovoce. Pokud bych použila citronový, tak bych do tvarohu tolik citronu nedávala. Ale dobře by šel použít http://www.toprecepty.cz/recept/21727-lemon-curd/
Je to jeden z mála receptů na všední drobné pečivo, které další dny chutná stejně dobře.
Zdroj: Knihovnička Recepty 9/2014
Autor: Hella | |
Datum vložení: 22.09.2014 14:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz