Těsto:
250 ml vody (nejlépe půl na půl voda a mléko)
200 g hladké (nebo polohrubé) mouky
100 g másla
špetka soli
50 g cukru
4 vejce (v pokojové teplotě)
Na potření:
1 vejce (rozšlehané)
trocha mléka
čokoládové lupínky (nebo perlový cukr - viz poznámka)
Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout. Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.
Troubu dobře vyhřejeme na 220 - 250°C.
Povrch "šuketek" můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme - zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).
Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 - 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.
Výslovnost (šuket) zní českému uchu legračně, ale toto pečivo patří spolu s croissanty a brioškami k nejoblíbenějšímu francouzskému pečivu k snídani. Je z odpalovaného těsta a jeho hlavní ozdobou jsou malé perličky cukru na povrchu. Perlový cukr u nás bohužel nekoupíte, já jsem si ho přivezla z výletu do Rakouska. Je poměrně běžně k dostání i v Německu, Francii, Španělsku, Itálii apod. Profesionální pekaři ho u nás k dispozici mají. Jako lehkou náhradu můžete zkusit rozbít na kousky kostkový cukr (ale není to ono, perlový cukr má jinou technologii výroby a tudíž je z podstaty jiný) nebo místo cukru použijte čokofleky (= čokoládové pecičky).
Začátečníci si mohou přečíst o odpalovaném těstě tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/zakladni-rece...
Název nelze přeložit ;-)
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 27.09.2014 09:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz