(Bramborové těsto)
250 g vařených brambor ve slupce
15 g rozpuštěného másla
125 g polohrubé mouky
1 vejce
(kvásek)
0,6 dl mléka
1 lžíce cukru
1 lžíce polohrubé mouky
20 g droždí
500 g listového těsta
Náplň sladká :
35 dkg švestkových povidel
8 ks perníčků rumových
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
kokos na posypání
Náplň slaná :
1 cibule
1 klobása
100 g kysaného zelí
1 lžička mleté papriky
drcený černý pepř na posypaní
Zemiakové cesto : Z mlieka, lyžice múky, cukru a droždia necháme vykysnúť kvások.
Zemiaky nastrúhame, pridáme múku, maslo, vajíčko a vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť.
Potom vyvaľkáme na rovnako veľké pláty zemiakové cesto aj lístkové cesto a uložíme ich na seba. Prehneme zľava aj sprava a potom na polovicu ( pozri foto ). Necháme 20 min kysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a opäť poskladáme. Necháme 20min kysnúť.
Vyvaľkáme ešte raz a opäť poskladáme. Zase necháme 20min kysnúť.
Nakoniec cesto vyvaľkáme a narežeme na štvorce 10x10 cm. Do stredu dáme náplň, preložíme do šatôčky a uložíme na plech.
Potrieme vajíčkom a sladké rožky posypeme kokosom, slané drveným čiernym korením.
Pečieme pri 180°C dozlata.
Náplň sladká :
Povidla zmiešame s rozmixovanými rumovými perníčkami a citrónovou kôrou.
Náplň slaná:
Na troške oleja orestujeme cibuľu, pridáme na kocôčky narezanú klobásu a 20 sek orestujeme. pridáme mletú papriku a nadrobno narezanú kapustu a zmes vydusíme. Necháme vychladnúť.
Recept je z knihy Recepty zo Života.
Autor: tejaja | |
Datum vložení: 04.10.2014 15:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz