500 g hladké mouky
21 g droždí
5 g soli
100 g cukru moučky
100 g změklého másla
300 ml mléka
2 žloutky
1 vejce na potření koláče
NÁPLŇ:
200 g mletého máku
300 ml mléka
150 g cukru
20 g másla
1 lžička perníkového koření
kůra z 1/2 citronu
500 g vypeckovaných, pokrájených švestek
50 g másla
2 lžice rumu na potření hotového koláče
Ve větší míse smícháme mouku se solí, cukrem a rozdrobeným droždím. V jiné misce ušleháme máslo se žloutky, které promícháme vlažným mlékem. Tekutou směs promícháme se sypkou směsí a vypracujeme hladké těsto. Mírně je pomoučníme, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout.
Mezi tím si připravíme makovou nádivku. Sypké suroviny promícháme, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni za stálého míchání cca 15 minut. Jelikož se mák dost připaluje, zkusila jsem ho uvařit v mikrovlnce. Postup je stejný, akorát v mikrovlnce se mák vaří 4-5 minut, 1x ho promíchám a nepřipálí se!
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme je na obdelníky o síle cca 1 cm, na každý rozetřeme polovinu makové náplně na kterou poklademe dvě třetiny pokrájených švestek a každý plát zarolujeme. Koláčovou formu o průměru 30 cm vyložíme pečícím papírem. První závin stočíme spojem dolů po obvodu formy a poté i druhý závin stočíme do formy. Mezeru mezi záviny vyplníme zbylými švestkami.
Celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 40 minut.
Horký koláč potřeme rozpuštěným máslem s rumem a necháme vychladnout.
Autor: amanka (Jana Kučerová) | |
Datum vložení: 09.10.2014 14:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz