5 vajec
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
špetka soli
80 g másla
200 g mletého máku
2-3 jablka
hrst lesních jahod (nebo rybízu)
meruňková marmeláda
Troubu předehřejte na 180 st., horkovzdušnou na 160 st. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny, v jiné míse ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutkovou pěnu zlehka smíchejte s hodně změklým (ne horkým ani úplně tekutým) máslem, vmíchejte opatrně sníh a mák.
Makovou hmotu rozetřete na menší plech vyložený pečícím papírem do rovnoměrné vrstvy vysoké asi 2-3 cm, na mák rozložte s odstupem měsíčky či plátky jablek. Plech přesuňte do trouby a pečte tak 25 minut. Zhruba 5 minut před dokončením pečení posypte drobným červeným ovocem.
Mezitím rozehřejte marmeládu (nebo rozřeďte trochou horké vody). Upečený horký koláč pomocí mašlovačky potřete marmeládou, nechte trochu zchladnout a ještě ne úplně studený nakrájejte a řezy. Vlahý je totiž nejlepší.
Zdroj: starší číslo Apetitu
Autor: hosta | |
Datum vložení: 11.10.2014 16:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz