250 g másla
1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko kolem 400g)
175 ml mléka (plnotučné je lepší)
800 g cukru
2 kávové lžičky vanilkového extraktu
Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.
Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.
Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.
Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.
Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.
Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu. Rozetřit a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.
Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne). Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.
Recept není můj, je to Nigela Lawson recept, ale prudce jedlý.
Hodně se to podobá krowkám a je to dost sladké.
https://www.youtube.com/watch?v=lchea5BHbgs - tady je odkaz jak vypadá soft ball (115°C)
Autor: aviaris | |
Datum vložení: 27.10.2014 18:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz