TopRecepty.cz

Když bábovka, tak ať má pořádné koule


Když bábovka, tak ať má pořádné koule

Suroviny

Těsto:
5 vajec
120 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
2 lžíce práškového kakaa
1 špetka soli
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Tvarohové koule:
300 g měkkého tvarohu
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
strouhaná kůra z 1 citrónu
100 g bílé čokolády
1 lžíce tekutého medu
30 g másla
vanilkový pudink bez vaření (dle potřeby)
kandované třešně
Dále:
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Postup

Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Nejprve připravíme koule do náplně: Tvaroh vymícháme s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidáme strouhanou citrónovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujeme. Je-li hmota řídká, zapracujeme do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujeme koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíme po kandované třešni.Všechny necháme na prkénku v chladu ztuhnout (cca 30 minut).Dále připravíme těsto: Z bílků vyšleháme pevný sníh a po lžících do něj zapracujeme cukr.Dále přidáváme postupně žloutky, přilijeme tenkým pramínkem olej a pěnu propracujeme.Zvlášť promícháme v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujeme zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.Část vymíchaného těsta naložíme lžící opatrně na dno bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.Do těsta vložíme zchladlé tvarohové koule, formu dolijeme zbylým těstem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 °C cca 35 až 40 minut.Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).Mírně zchladlou z formy vyklopíme a vychladlou na talíři poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka

Recept je jednoduchý natolik, že můžete do hry zapojit rovněž děti. Ovšem pozor: Vysvětlení, jak je to s věcmi, které mají či naopak postrádají koule, si pro ně nechte až do doby, kdy trochu povyrostou. Mohli byste se v tom nakonec pořádně zamotat…
http://www.hobbymanie.tv/rubrika/mlsarna

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 10.11.2014 19:38

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz