TopRecepty.cz

Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty


Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty

Suroviny

500 g hladké mouky
25 g droždí
100 g krupicového cukru
250 ml vody
špetka soli
2 žloutky
100 ml oleje
30 g rozinek
30 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
30 g sekané kandované citrusové kůry
kůra z 1 citrónu
Na potření:
2 bílky
150 g krupicového cukru
100 ml vody
Náplň:
500 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr (podle chuti)

Postup

Něco z historie:
Tyto bochánky, kterým se pro jejich jemnost a nadýchanost snad nevyrovná žádný náš mazanec nebo vánočka, pekli už staří Římané. Těsto, vydatně ochucené rozinkami a citrusovou kůrou, přislazovali medem. Neměly strávníky příliš zasytit, jejich úkolem bylo naopak trávení ulehčit. I proto se maritozzi v Itálii hojně pekly v období středověku, hlavně u příležitosti půstu.
Jejich název je odvozený od výrazu maritus (lat. manžel) a traduje se, že péct je měly dívky pro své snoubence, aby tím dokázaly, že jsou připraveny vejít do manželského svazku. Dle jiné pověry se pak mohly pekařkám těch nejlepších bochánků maritozzi dvořit nejlepší z mladíků, kteří byli v okolí k dispozici…
JAK NA TO:
Droždí utřete s 1 lžičkou cukru, přilijte trochu vlažné vody a dobře promíchejte. Zvlášť promíchejte mouku se zbylým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přilijte rozpuštěné droždí, žloutky, olej a vlažnou vodou zadělejte vláčné těsto. Dobře je prohněťte a zapracujte do něj spařené, dobře osušené rozinky, sekané ořechy a kandovanou, příp. strouhanou citrusovou kůru.
Opětovně propracované těsto nechte pod fólií 2 hodiny kynout. Jakmile zdvojnásobí objem, krátce je na pomoučeném válu přehněťte a rozdělte na 12 dílů o hmotnosti cca 90 g. Z každého vypracujte bochánek a všechny nechte na plechu s papírem na pečení 30 minut dokynout. Každý pak vytáhněte do podoby oválku, povrch potřete prošlehaným bílkem a ještě je nechte chvíli kynout.
Pečte je pak v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut dorůžova. Mezitím připravte cukerný rozvar: Vodu svařte s cukrem do podoby sirupu a horkým z trouby vyjmuté bochánky potřete. Zchladlé podélně nakrojte (nedokrajovat!), každý opatrně rozevřete a dovnitř nastříkněte dle chuti oslazenou pevnou šlehačku.
Náš tip:
Bez náplně vydrží tyto bochánky pod skleněným zvonem, případně v krabici s alobalem několik dní. Lze je také zamrazit na prkénku a zmrzlé zabalit sólo do fólie či sáčků, aby k sobě nepřimrzly. Rozmražené opět prokrojte a naplňte…

Poznámka

Recept realizoval tým www.hobbymnie.tvpodle návodu Jany Válkové z Brna, která pobývala řadu let v Itálii.
Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem najdete na stránkách
http://www.hobbymanie.tv/clanek/historicke-recepty...

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 18.11.2014 13:35

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz