450 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 rovná lžička guaru
100 g cukru
kůra z 1 citronu
štáva ze 2 citronů
4 lžíce oleje
cca 400 ml vody
citronová poleva
moučkový cukr
citronová šťáva
kapka oleje
zdobení (cukrové)
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme (těsto bude tužší). Nakonec přidáme citronovou šťávu a znovu promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, naředíme ho trochou vody. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 25 min. Po upečení necháme buchtu krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařila.
Po vychladnutí potřeme citronovou polevou, kterou připravíme vymícháním moučkového cukru s citronovou šťávou a malou kapkou oleje, a ozdobíme cukrovým zdobením.
Možná se také ještě pamatujete na citronovou babetu, která se dřív prodávala u sladkého pečiva (napsala bych za hlubokého komunismu, ale tak stará zase nejsem, takže ani vlastně nevím, kdy zmizela z pultů). Zavzpomínejte na její příjemnou citronovou chuť s tímto receptem.
Citronová šťáva rozkládá kypřící složky, proto je potřeba ji přidat až úplně nakonec a dál pracovat rychle - promíchat, rozetřít na plech a dát péct.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.
Autor: petram | |
Datum vložení: 19.11.2014 07:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz