400 g hladké mouky
42 g čerstvých kvasnic
1 láhev bílého vína
50 g cukru
150 g změklého másla
1 žloutek
1 špetka soli
citronová kůra
vanilkový cukr
200 g rozinek
100 g hrubě sekaných loupaných mandlí
120 g (nebo více) marcipánu
práškový cukr na obalení štoly
Rozinky dopředu namočíme v troše vína. Ve 100 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice. Smícháme prosátou mouku s cukrem, vanilkou, kůrou, špetkou soli, změklým máslem a žloutkem. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.Mandle a vymačkané rozinky vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut znovu kynout. Těsto rozválíme na obdélník, uložíme na ně z marcipánu vytvořený váleček a uděláme štolu.Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout, natíráme ji vínem (nasaje odhadem do 200 ml) a posléze obalíme v mletém cukru.Zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet (ale je jedlá již na druhý den, třeba i nepocukrovaná).
Zdroj:
http://www.labuznik.cz/recept/opila-stola/
Původní rcp je tak perfektně napsaný, že jsem jej doslova skoro do slova opsal
Kdo chce, přidá i barevné kandované ovoce. Rozinky, které nejsou kryté těstem jsou náchylné ke spálení, tak jsem je raději "vyzobal". Zvažte, jak velkou štolu upečete (dávka je na štolu přes celý plech) abyste měli dost velkou nádobu ve které ji budete moci „vykoupat“. Můžete ji ale také napájet vínem poléváním, či potíráním např. štětcem. Mějte na paměti, že mokrá štola je choulostivá při manipulaci (snáze se rozpadne).
Autor: casino | |
Datum vložení: 30.11.2014 22:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz