200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
15 g kvasnic
40 g cukru krupice
50 g másla
1 vejce
100 ml vlažné vody
50 ml mléka
1 lžíce rumu
Poleva:
100 g másla
110 g třtinového cukru
2 lžíce mléka
1 rovná lžička skořice
70 g oloupaných nasekaných mandlí
V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout.
V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici.
Vymažeme si sádlem bábovkou formu. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky. Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi. Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.
Cukr v polevě se mi nechtěl rozpustit, tak jsem přidala 2 lžíce mléka. Formu naplňte tak do 3/4, těsto hodně nabude.
Recept jsem našla na internetu.
Autor: tessinka1 | |
Datum vložení: 06.12.2014 19:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz