300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
80 g cukru
1 kypřicí prášek do pečiva (+1 lžička navíc, pokud nepoužijete samokypřící mouku)
1 lžíce psyllia
citronová a pomerančová kůra
1 hrst rozinek
1 hrst kandovaného ovoce (třešně)
1 hrst mandlí
200 g jemného tofu
40 g oleje
voda podle potřeby
Na dozdobení:
bezmléčný tuk (Stella, Alsan)
rum
moučkový cukr
Psyllium odměříme do hrnečku, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Vodu přidáváme postupně podle potřeby, bobtnání trvá asi deset minut a výsledkem byl měl být gel hustotou připomínající vaječný bílek.Tofu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši připomínající měkký tvaroh. Nejlepší je použít hedvábné (silken) tofu, ale postačí i obyčejné ze supermarketu.Mouku promícháme s cukrem, práškem do pečiva a strouhanou citrusovou kůrou. Přidáme namočené psyllium, rozmačkané tofu a olej. Podle potřeby přiléváme vodu a vymícháme hladké těsto takové hustoty, aby se dalo tvarovat). Nakonec vmícháme rozinky, kandované ovoce a sekané mandle.Plech vyložíme pečicím papírem a vytvarujeme na něj štolu. Správně se má těsto vyválet a přeložit, ale bezlepkovému těstu postačí přendat ho lžící a upravit tvar tak, aby vypadal jako překládaná štola (tj na jedné straně vyšší a na druhé nižší). Případně vytvarujeme jakýkoli jiný tvar dle vlastní libosti.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme asi 30-40 minut (záleží na každé troubě, propečení zkoušíme špejlí). Upečenou štolu ihned přendáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařila a nesrazila.Ještě teplou ji potřeme rozpuštěným bezmléčným tukem smíchaným s rumem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Štola je díky tofu a psylliu krásně vláčná, a to i druhý den (déle už bohužel nepřežila :) ).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 09.12.2014 07:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz