125 g moučkového cukru
30 g domácího vanilkového cukru
150 g másla
2 vejce
250 g tvarohu ve vaničce
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1/2 kypřicího prášku do perníku
1 lžíce tuzemáku
1 lžíce citrónové šťávy
citronová kůra
1/2 lžičky perníkového koření
1 hrst sultánek
1 hrst plátků mandlí
mléko (dle tuhosti těsta)
1 vejce na potření
Nejdřív dobře zpracujeme povolené máslo s oběma cukry a vejci, přidáme tvaroh a vyšleháme do hladka.Přidáme prosáté mouky s kypřicími prášky, tuzemák, citronovou kůru a štávu a perníkové koření.Přisypeme sultánky a plátky mandlí podle chuti.Vše v robotu zpracujeme tak, aby směs nebyla příliš lepivá ani tuhá, případně můžeme ještě doředit mlékem.Těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na 8 stejných bochánků a jeden z nich na 2 menší. Upleteme vánočku z 9 pramenů a přeneseme ji na plech vyložený pečicím papírem.Důkladně zašpejlujeme, potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na 30 minut, poté pečeme 15 minut na 160 °C.Nakonec snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě dalších 10-15 minut. Hotovou vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
U nás je oblíbenější než kynutá klasika. Bohužel jsem ani nestihla vyfotit celou.
![]() |
Autor: zizalka |
![]() |
Datum vložení: 20.12.2014 08:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady