TopRecepty.cz

Vánočka bez pletení: Stačí nůžky!


Vánočka bez pletení: Stačí nůžky!

Suroviny

Těsto:
700 g hladké mouky
1 špetka soli
40 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
400 ml mléka
1 vejce
1 bílek
3 lžíce oleje
Náplň:
200 g měkkého tvarohu
50 g másla
2 lžíce moučkového cukru
Na potření:
1 vejce (nebo žloutek)
2 lžíce oleje
2 lžíce mléka

Postup

Mouku promícháme v míse se solí, uprostřed vytvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přisypeme cukr, přilejeme 3 lžíce vlažného mléka a pod utěrkou necháme vzejít kvásek.Do vzešlého kvásku přidáme vejce, bílek, přilijeme olej a zbylé mléko. Zaděláme ručně nebo v robotu hebké a vláčné těsto.Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme v teple vykynout zhruba 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí původní objem.Těsto vyklopíme na vál a krátce prohněteme. Rozdělíme pomocí váhy na 2 stejně velké poloviny.Z každé poloviny vyválíme na pomoučeném vále čtverec o straně cca 25 cm. Povrch čtverce potřeme tvarohovou náplní.Na tvarohovou náplň vymícháme tvaroh se změklým máslem a moučkovým cukrem dohladka.Potřený plát srolujeme a roládu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.Ostrými nůžkami nastřihneme na jednom z konců plátek silný cca 1 cm (odstřihneme tak, že ho téměř oddělíme od podkladu). Plátek uložíme rovně v ose rolády. Nůžkami nastřihneme druhý plátek a uložíme ho přes předchozí mírně doprava (viz. foto).Třetí nastřižený plátek vybočíme doleva a čtvrtý potom uložíme opět rovně v ose rolády. Takto nastřihujeme téměř k podkladu další plátky a skládáme dle tohoto modelu, dokud nespotřebujeme celou roládu. Z poledního plátku vytvarujeme na konci úhlednou „patku“ a vánočku necháme v teple dokynout (cca 40 minut).Vánočka nabude na objemu a vykreslí na povrchu efektní pletený vzor. Celou ji potřeme rozkvedlaným vejcem (nebo žloutkem) s trochou oleje a mléka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Vyzkoušíme propečenost špejlí.Vánočku podáváme poprášenou moučkovým cukrem.

Poznámka

Podrobný fotonávod najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/neuveritelne-vanoc...

Výchozí roláda nesmí být příliš dlouhá, v každém případě se snažte, aby se vešla s cca 5 až 6 cm velkými odstupy na obou koncích na plech s listem papíru na pečení! V našem případě se to příliš nepodařilo a vánočka díky tomu překynula téměř přes okraj.

autor Autor: frejka55 (Jaroslav Volný)
Datum vložení Datum vložení: 22.12.2014 02:24

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz