TopRecepty.cz

Domácí karamely


Domácí karamely

Suroviny

250 ml smetany ke šlehání
5 lžic rozpuštěného másla
1 vanilkový lusk
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
Dále:
1/2 hrnku medu
1,25 hrnku cukru
vločková sůl (není nutné)

Postup

Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.

Poznámka

Je opravdu důležité dodržet teplotu karamelové směsi, jinak nedosáhnete požadovaného výsledku.
Rozpůlený a vyškrabaný vyškrabaný lusk můžeme strčit do nádoby s cukrem, který se tak krásně ovoní.

autor Autor: aadulka (Adéla G)
Datum vložení Datum vložení: 15.01.2015 13:10

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz