250 ml smetany ke šlehání
5 lžic rozpuštěného másla
1 vanilkový lusk
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
Dále:
1/2 hrnku medu
1,25 hrnku cukru
vločková sůl (není nutné)
Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Je opravdu důležité dodržet teplotu karamelové směsi, jinak nedosáhnete požadovaného výsledku.
Rozpůlený a vyškrabaný vyškrabaný lusk můžeme strčit do nádoby s cukrem, který se tak krásně ovoní.
Autor: aadulka (Adéla G) | |
Datum vložení: 15.01.2015 13:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz