4 vejce
500 ml plnotučného mléka (použila jsem 12% smetanu, kterou jsem do půllitru dolila polotučným mlékem)
80-100 g krystalového cukru
špetka soli
1/2 vanilkového lusku
Troubu předehřejeme na 200°C.
Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a našleháme do husté světlé pěny.
Mléko v kastrolku svaříme s vanilkou a pomaličku, po troškách vmícháváme do vaječné pěny - šleháme na první stupeň, pomalu. Tady byl v mém podání maličký problém, protože jsem šlehala až moc nadšeně, takže jsem měla směs hodně napěněnou. Proto do skleniček naléváme pomalu, "odspodu", tak abychom je neměli plné pěny, která při pečení spadne.
Nádobky vložíme do pekáčku, do poloviny zalijeme vroucí vodou a ve vodní lázni pečeme asi 25 minut.
Podáváme vlažné nebo dobře vychlazené, můžeme doplnit zakysanou smetanou, ovocem.
Tento vaječný krém si můžeme vylepšit též o karamel, který ještě horký vlijeme na dno ramekinů a poté zalijeme vaječnomléčnou směsí.
Podle receptu francouzské kuchařky Dagmar Deeré
Autor: hosta | |
Datum vložení: 28.01.2015 16:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz