350 g hladké mouky (prosáté)
250 g másla
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
6 lžic mléka
1 lžíce cukru
1 špetka soli
citrónová kůra
Náplně dle chuti:
tvarohová, maková, ořechová nebo povidlová - tužší povidla
Ořechová náplň:
vlašské ořechy (strouhané)
med
rum
citrónová kůra
skořice
Dále:
tuk na vymazání plechu
cukr moučka (na posypání)
rum
Mouku vsypeme do zadělávací mísy, uděláme důlek, přidáme droždí, cukr a pokapeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.Přidáme povolené máslo, sůl, citrónovou kůru a vypracujeme těsto, které uložíme v chladu, ideálně na 2 hodiny.Na ořechovou náplň smícháme strouhané vlašské ořechy s medem, rumem, citrónovou kůrou a skořicí.Těsto vyválíme na tenko a nakrájíme na čtverečky a poklademe náplní dle chuti, která by měla být tužší, aby se koláčky dobře balily.Protilehlé cípy spojíme do koláčku. Plech vymastíme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.Koláčky naskládáme na plech těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo).Pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Při pečení znovu pomastíme.Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.Naskládáme do většího kastrólu, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 2 dny uležet ideálně venku nebo na balkóně, když je vlhké počasí - to pak dáme na kastról raději pokličku.
Napadlo mě, že opravdu chybí podrobný návod, jak postupovat krok po kroku pro ty, kteří se do takové práce pustí poprvé a nemusí to být jenom na svatbu. Já už jiné koláčky nedělám, ani o posvícení, pak jsou samozřejmě trochu větší.
Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden velký plech. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2-3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme. Ořechová náplň je skvělá a dobře se balí, protože z náplně uděláte malou kuličku. Lze přidat mleté piškoty nebo cukr.
Varování: Neochutnávat první den a už vůbec ne po pečení! Chutnají jako čerstvě upečená jíška. Musí se uležet.
Autor: Dajda | |
Datum vložení: 31.01.2015 06:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz