4 jablka
150 g krupicového cukru
200 g másla
Těsto:
150 g krupicového cukru
110 g másla
2 vejce
220 g zakysané smetany
1,5 lžičky vanilkové aroma (nemusí být)
220 g hladké mouky
špetka soli
lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky skořice
Jablka si okroužleme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na osminky. Do vyšší pánve si dáme rozpustit cukr na karamel (nejlépe pánev, která lze použít i do trouby, pokud nemáme použijeme klasickou a vše pak předěláme do dortové formy). Do karamelu přidáme máslo a necháme rozpustit. Poté vložíme jablíčka a necháme asi 5 min. povařit. Zatím si připravíme těsto. Vyšléháme si cukr s máslem. Poté přidáme vejce a znovu šleháme. Dále přimícháme zakysanou smetanu a vanilkové aroma. V míse si smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, skořici a přisypeme k vyšlehané směsi. Vymícháme hladké těsto, které pak vrstvíme na jablka v karamelu. Nemusíme se bát, těsto nabude a karamel hezky nasákne do sebe. Pečeme při 190° asi 45min. Po upečení koláč vyklopíme na talíř. Výborné je, když dozdobíme zakysanou smetanou.
podle receptu z Deníku Dity P.
Autor: Dana86 | |
Datum vložení: 31.01.2015 18:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz