TopRecepty.cz

Mraveniště - Ameisenkuchen


Mraveniště - Ameisenkuchen

Suroviny

4 vejce - žloutky a bílky zvlášť

50 - 100 g krupicového cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale vzhledem k hodně sladkému vaječnému likéru a čokoládové rýži jsem ubrala takhle hodně a nám to zcela vyhovovalo, bábovka nebyla přeslazená. Máte-li rádi hodně sladké, klidně dejte cukru víc)

250 g másla
250 g hladké mouky
250 ml vaječného likéru (eierkoňaku)
1 sáček (13 g) kypřícího prášku do pečiva
vanilka (dávám mletou, tak špetku)
špetka soli
100 g čokoládové rýže (cukrářské zdobení)
tuk na vymazání formy
mouka vysypání formy

Postup

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Formu (bábovkovou nebo třeba na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, ale mohou být i muffinkové formičky) vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Zváženou mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme čokoládovou rýži.

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.

Na kousky nakrájené změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, postupně přidáme žloutky a ušleháme hladký jemný krém. Do něj zamícháme vanilku, likér, moučnou směs a vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak snížíme na 160°C a dopečeme. Upečené těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.

Horkou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Někdo ji po zchladnutí ještě polévá čokoládovou polevou a povrch sype zbylou čokoládovou rýží, ale nám stačila a chutnala i takhle.

Poznámka

Recept jsem našla na několika německých webech a upravila si ho.
Pokud vám zbylo 1/4 l vaječňáku od Vánoc, je to moc dobrý způsob, jak ho upotřebit ;-)
Bábovka je voňavá, vláčná a moc dobrá.

autor Autor: zizala (Jaroslava Oumarová)
Datum vložení Datum vložení: 01.02.2015 18:52

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz