4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
50 - 100 g krupicového cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale vzhledem k hodně sladkému vaječnému likéru a čokoládové rýži jsem ubrala takhle hodně a nám to zcela vyhovovalo, bábovka nebyla přeslazená. Máte-li rádi hodně sladké, klidně dejte cukru víc)
250 g másla
250 g hladké mouky
250 ml vaječného likéru (eierkoňaku)
1 sáček (13 g) kypřícího prášku do pečiva
vanilka (dávám mletou, tak špetku)
špetka soli
100 g čokoládové rýže (cukrářské zdobení)
tuk na vymazání formy
mouka vysypání formy
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Formu (bábovkovou nebo třeba na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, ale mohou být i muffinkové formičky) vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Zváženou mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme čokoládovou rýži.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Na kousky nakrájené změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, postupně přidáme žloutky a ušleháme hladký jemný krém. Do něj zamícháme vanilku, likér, moučnou směs a vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak snížíme na 160°C a dopečeme. Upečené těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.
Horkou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Někdo ji po zchladnutí ještě polévá čokoládovou polevou a povrch sype zbylou čokoládovou rýží, ale nám stačila a chutnala i takhle.
Recept jsem našla na několika německých webech a upravila si ho.
Pokud vám zbylo 1/4 l vaječňáku od Vánoc, je to moc dobrý způsob, jak ho upotřebit ;-)
Bábovka je voňavá, vláčná a moc dobrá.
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 01.02.2015 18:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz