1 kg mrkve
1 l plnotučného mléka
1 hrnek cukru krystal (nebo 1,5 hrnku moučkového)
2 lžíce ghee (nebo másla, oleje)
5 zelených kardamomů
možno přidat nakrájené ořechy (nebo polít čokoládovou polevou na dorty)
Do hrnce dáte vařit mléko a za častého míchání jej zcela vyvaříte, až vám úplně na dně hrnce zůstane hustá bílá hmota, které se v hindštině říká mawa nebo khoya. Mezitím, co se vám mléko vaří (cca 30-50 min) oloupete mrkve a nastrouháte je. Jakmile je mawa hotová přidáte do hrnce mrkev a ghee a přiklopíte jej. Mrkev necháte dusit ve vlastní šťávě. Nasypte cukr do mixéru a melte ho cca 1 minutu, dokud se z něj nestane moučkový cukr. Kardamomy rozkrojte a v kmoždíři utlučte jejich černá semínka, která najdete uvnitř. Cukr a kardamomový prášek přisypte do hrnce. Nepřiklopujte ho a nechejte vyvařit co nejvíce vody. Halwu podávejte teplou v miskách a s oříšky anebo ji dejte ztuhnout na plech vymazaný s ghee a po ztuhnutí jí nakrájejte na čtverečky anebo diamanty. Můžete doprostřed každého dílku dát jednu oloupanou mandli.
Aby se vám mawa nepřipekla je vhodné použít kvalitní hrnec s tlustým 3-vrstvým dnem. http://ecx.images-amazon.com/images/I/51+J-9pT6oL....
V žádném případě nezkoušejte udělat mawu z odstředěného mléka apod.
V Indii se mawa prodává již hotová a vypadá jako sýr. Mawa je základem téměř všech indických sladkostí.
Ghee pomáhá aby se mrkev nepřipálila a dodává desertu máslové aroma.
Halwa se jí většinou teplá jako desert po večeři.
Často se během svátků zdobí jedlým "alobalem" z čistého stříbra.
V Indii mají mrkve tmavší barvu a tudíž ji na Západě indičtí kuchaři občas přibarvují potravinářským barvivem http://3.bp.blogspot.com/-LXERleIHfsc/Us_c6YvP8PI/...
Toto je nejtradičnější nejekonomičtější recept na mrkvovou halwu, kvůli dlouhé době přípravy mnoho lidí volí kratší cestu jako je sušené mléko, mawa z ricotty nebo mascarpone, kondenzované mléko, mikrovlná trouba atd.
Tento recept je však nejautentičtější, nejklasičtější a nejlevnější.
http://www.ecurry.com/blog/wp-content/uploads/2011...
Autor: arrefeena | |
Datum vložení: 05.02.2015 00:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz