rozinky
rum
1 špetka skořice
Těsto:
250 ml mléka
500 g hladké mouky
42 g droždí
1 vejce
80 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1 špetka soli
100 g másla (část másla lze nahradit sádlem)
1 prášek do pečiva
1 špetka tlučeného hřebíčku
nasekané mandle (nebo ořechy)
Na potření:
1 bílek
mandlové plátky
Rozinky namočíme do rumu se špetkou skořice a necháme rozležet.Z trochy mléka, mouky, cukru a všeho droždí umícháme kvásek a necháme ho vzejít.V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem a rozehřátý tuk. Nakonec vlijeme hotový kvásek.Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout asi 45 minut.Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na dalších 45 minut.Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu, a přidáme nasekané mandle nebo ořechy.V případě mazance vytvoříme bochánek - nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4, 3, 2) a zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.Troubu předehřejeme na 170 °C.Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150 °C. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou. Pečeme cca 30-35 minut do zlatova.
Moje babička dělávala tu poctivou těžkou vánočku, kde bylo dost másla, vajec, cukru, která dlouho kynula. Když jsem se vdala, ochutnala jsem vánočku u tchýně, která byla lehká a nadýchaná. Mazanec a vánočku už skoro 30 let jinak nedělám. Protože mám domácí pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program Těsto.
Autor: salve | |
Datum vložení: 06.02.2015 17:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz