3 lžíce kalvádosu
4 plátky želatiny
700 g jablek
80 g krupicového cukru
1 sáček skořicového cukru
100 ml vody
šťáva z 1/2 citronu
400 g měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
400 g cukrářských piškotů
Poleva:
100 g hořké čokolády
2 lžíce zakysané smetany
cukrářské perličky
V předstihu nastříháme želatinu na menší kousky a necháme nabobtnat v troše kalvádosu.Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo. Přesypeme do kastrolu a přidáme krupicový i skořicový cukr, dle potřeby přilijeme vodu a rozvaříme na pyré. Odstavíme a necháme vychladnout.K rozvařenému pyré přidáme citronovou šťávu a nabobtnalou želatinu. Necháme ji rozpustit.Smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky.V míse vymícháme tvaroh s moučkovým cukrem a vyšlehanou šlehačkou. Vmícháme do chladnoucího pyré a zvolna stěrkou propracujeme.Část hmoty rozetřeme na dno chlebíčkové formy vyložené potravinářskou fólií. Vyskládáme vrstvu piškotů. Opět přidáme hmotu a piškoty a takto vrstvíme, dokud nenaplníme formu. Poslední vrstvou budou piškoty.Celý obsah zakryjeme přečnívající folií po stranách, zatížíme prkénkem a necháme vše v chladu ztuhnout a proležet, nejlépe do druhého dne.Druhý den dezert vyklopíme z formy a na povrchu potřeme rozehřátou čokoládou vymíchanou se zakysanou smetanou. Dekorujeme například cukrářskými perličkami.
V podstatě je to variace na tradiční šarlotu, pyré se ovšem nespojuje pudinkem, ale želatinou a zjemněné je navíc smetanovou pěnou. Výsledkem je lahodný dezert z formy na chlebíček, který leckoho příjemně překvapí.
Příprava dezertu je sice snadná a rychlá, ale přece jen se jí vyplatí zhostit s větším časovým předstihem. Složený ve formě sice v chladničce ztuhne již za cca 2 hodiny, ale je také zapotřebí, aby se v náplni patřičně rozležely a zvláčněly použité piškoty. Dětské zvlhnou takřka okamžitě, ale cukrářské už nějaký čas vyžaduji. Uložte tedy chlebíček v chladničce klidně přes noc!
A ještě jedno doporučení: V předpisu jsme nechali želatinu nabobtnat v kalvádosu, tedy pálence z jablek, která dezert fantasticky navoní. Pokud jej ovšem hodláte nabídnout dětem, potom použijte místo alkoholu vodu.
Podrobný fotopostup krok za krokem na přípravu dezertu najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/zazrak-z-formy-na-...
Autor: frejka55 (Jaroslav Volný) | |
Datum vložení: 23.02.2015 12:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz