2-3 hrnky ovoce podle chuti
3/4 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku hnědého cukru
lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
70-100 g másla
4 zavařovací skleničky ovoce(obsah cca 250 ml)
zakysaná smetana (nebo tvarohový slazený krém - cokoliv podle sladkosti ovoce)
Ovoce, pokrájené na kousky, promíchané, nasypeme do skleniček. Lepší jsou větší kousky, já měla i lesní jahody, ostružiny, to je myslím moc drobné. Příště bych volila překrájené zahradní jahody, třešně atd, klidně i mražené nebo okapané kompotované. Lepší to asi nebude, ale určitě hezčí. Sklenice by měla být skoro plná.
V misce smícháme sypké přísady a ovoce ve sklenicích prosypeme tak, aby směs propadala mezi jednotlivými kousky a byla zároveň s ovocem. Skleničky by měly být plné tak 3 cm od horního okraje. Na obsah sklenic položíme kousek ukrojeného másla.
Otevřené sklenky umístíme do vhodné nádoby - třeba do dortové formy, můžeme kolem obsypat třeba fazolemi nebo zmačkaným alobalem, abyste měli jistotu, že se nezvrhnou. Mně se vešly do formy na biskupský chlebíček.
Pečeme asi 40-45 minut na 160 st. Máslo přestane "bublat" a úplně se vsákne.
Necháme vychladnout, doplníme zakysanou smetanou (na čtyři skleničky jsem rozdělila malý kelímek neslazené zakysanky) uzavřeme víčkem a uložíme do lednice.
Údajně vydrží až šest, sedm dní - no u nás nevydrží asi ani do zítřka :)
Je to mobilní a stále čerstvý moučník.
Zdroj: podle "Čarujeme" - upraveno
Autor: hosta | |
Datum vložení: 13.03.2015 19:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz