Na roládu:
4 vejce
100 g pískového cukru
vanilkový cukr
120 g hladké mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
Na citronový krém:
2 bílky
1 smetana ke šlehání
6 polévkových lžic práškového cukru
citronová šťáva z 1 citronu
citronová kůra z 1 citronu
1 želatinový ztužovač za studena
Na ozdobu:
4 polévkové lžíce pískového cukru
1 citron nakrájený na tenká kolečka
citronová šťáva z 1 citronu
citronová kůra z 1 citronu
Těsto: celá vejce vyšleháme s oběma cukry do husté pěny, opatrně vmícháme mouku rozmíchanou s práškem do pečiva , vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 stupňů asi 8 - 10 minut.
Hotový plát přendáme i s papírem na vlhkou utěrku a po mírném zchladnutí smotáme a necháme zcela vychladnout.
Na náplň vyšleháme z bílků a poloviny cukru pevný lesklý sníh, smetanu s druhou polovinou cukru také vyšleháme a obě hmoty spojíme dohromady. Šťávu z citronu doplníme vlažnou vodou do 100 ml, přidáme nastrouhanou kůru a rozmícháme se želatinovým ztužovačem, vlijeme do připravené hmoty a důkladně rozmícháme.
Vychlazenou roládu rozmotáme, potřeme pěnou, smotáme a potřeme vršek, uhladíme a uložíme do chladu.
Chtěla jsem trošku netradiční ozdobu: cukr nechte zkaramelizovat, zalijte citronovou šťávou, nechte rozvařit - chvilku to trvá. Přidejte trošku vody, kolečka citronu, na hrubo nastrouhanou kůru a vařte do zhoustnutí - asi jako med. Roládu obložte kolečky citronu a pokapejte citronovým karamelem s kůrou.
Byl to dárek mamince k narozeninám a docela i sázka do loterie s citronovou chutí, ale povedlo se.
Autor: NADEI (Naďa Schmiedová) | |
Datum vložení: 15.03.2015 11:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz