3 vejce
špetka soli
2 dkg cukru písek
4 dkg másla
4 dkg cukru moučky
10 dkg mletého máku
2 jablka
citron
červený džem
Nejdřív dejte rozpustit máslo - buď v mikrovlnce nebo na mírném teple - aby než ho budete potřebovat zchladlo a přitom zůstalo měkké jako krém. Je to dost důležité, horké vám zničí moučník, tuhé nerozmícháte do jemné hmoty.Pokrájejte neloupaná jablíčka na plátky a v misce je pokapejte citronem, aby nezhnědla. Troubu si předehřejte na cca 170°C.Oddělte do dvou misek bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli ušlehejte, dosypte pískový cukr a došlehejte tak, aby byly pevné a lesklé - pozor, neuspěchat, je to důležité, v koláčcích není žádné kypřidlo.Potom ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem doběla - trvá to minimálně 2-3 minuty. Do misky se žloutky opatrně lžící vmíchejte tuhý sníh, zchladlé měkké máslo a nakonec mák.Lžící naplňte čtyři formičky na tartaletky, povrch obložte dokola plátky jablek a dejte péci na cca 15 minut - poznáte, až začnou okolo trošku hnědnout.Než se koláčky upečou, rozehřejte se lžící vody trošku jemného džemu bez zrníček (já cedila malinový) a horké štětcem potřete.
Můžete z dvojnásobného množství surovin upéci jako velký koláč do dortové formy nebo na plech. Můžete místo džemem potřít citronovou nebo čokoládovou polevou.
Zdroj: podle staršího časopisu Apetit - upraveno
Autor: hosta | |
Datum vložení: 21.03.2015 13:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz