2 velká vejce
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g polohrubé mouky
100 ml oleje
3 g kypřicího prášku do pečiva
kůra z 1 citronu
50 ml studené vody
1 špetka soli
máslo nebo sádlo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Včas zapneme nahřívat troubu na 160-170 °C. Mřížku dáme do dolní poloviny. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Žloutky oddělíme od bílků Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zatím dáme stranou.Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zhruba 2 minut. Přilijeme olej a smícháme ve stejnorodou hmotu.Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme ke žloutkům s olejem. Zamícháme, přidáme vodu, citronovou kůru a opět promícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme bílkový sníh.Těsto vlijeme do formy do všech záhybů, jako jsou ouška a ocásek.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut dozlatova. Upečenost kontrolujeme pomocí špejle - vpíchneme ji do nejhlubšího místa, vytáhneme a pokud je suchá bez drobečků, je beránek hotový.Upečeného beránka necháme zchladnout ve formě. Poté jej vyklopíme a pocukrujeme nebo polijeme oblíbenou polevou.
![]() |
Autor: natylili |
![]() |
Datum vložení: 28.03.2015 09:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady