150 g másla nebo Hery
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 veliké lžíce studené vody
1 veliká lžíce dobrého rumu
1 žloutek
sůl (mezi prsty)
Na plnění:
1 kg jablíček nebo dva pohárky 0,7 l zavařený jablečný polotovar
2 skořicové cukry
1 vanilkový cukr
4 lžíce rozinek (namočit do rumu)
2 lžíce strouhanky
4 lžíce nahrubo umletých vlašských ořechů (jenom dvakrát otočit v elektrickém mlýnku)
cukr krystal do jablíček dle chuti!
Všechny suché suroviny na těsto smícháme přidáme studené nakrájené máslo, žloutek, rum a smísíme do bochánku. Pokud je problém smísit, přidejte kapku rumu. Vodu už ne!Těsto příliš nehněteme, aby se neroztopilo máslo!Rozdělíme na dva díly, zabalíme do mikrotenu a uložíme do lednice.Necháme odpočinout cca dvě hodiny a nebo třeba do rána. Dobře uzavřít, aby se neosušilo. Může být v lednice i tři dny. Tohle těsto jde mrazit a vydrží tři měsíce v mrazáku.Vybereme z lednice, necháme 20 minut v kuchyni mírně ohřát a vyválíme. Otočíme plech uložíme ho na těsto a rádýlkem těsto přejedeme kolem okraje plechu.Natočíme na váleček a uložíme na desku vedle. To uděláme i s druhým těstem,ale z válečku ho dáme už do vymazaného a vysypaného plechu na pečení. Papír klouže, tak tento koláč na něm nepeču. Okraje těsta zvedneme. Okrájené zbytky těsta nevyhazujeme budeme z nich dělat mřížku.Pokud máme jablíčka čerstvá, neloupeme je,jenom vykrojíme jádřinec, nakrájíme a v kastrůlku s cukrem podle chuti cca 10-15 minut povaříme na malém plameni s cukrem. Občas promíchat! Necháme vychladit. Cukr přidáváme opravdu podle chuti, moc sladký, není tento koláček chutný, spíš je potřeba vybrat na něj taková ta opravdu výrazná jablíčka.Podklad pod jablíčka:Dáme do suché pánvičky dvě lžíce strouhanky a pomalu za stálého míchání ji opečeme, pak přidáme ořechy a spolu ještě chvilku opečeme do do barvy karamelu. Když ořechy začnou vonět, tak je hotovo.Necháme také vychladit.Na těsto dáme nejdříve studenou strouhanku s ořechy na to jablíčka, na ně rozinky.Posypeme skořicovým a vanilínovým cukrem. Pokapeme ještě rumem, dle chuti.Dáme na jablíčka pomocí válečku vrchní díl těsta! Nepřimačkáváme kraje! Pára by nám koláč roztrhla. Nic nevyteče!Zbylým rozkvedlaným bílkem potřeme těsto.Zbytky těsta vyválíme na plát radýlkem uděláme centimetr široké pásy a pod 45 stupňovým úhlem naskládáme do tvaru mřížky. Bílek nám umožní dílky posunovat lehce kloužou takže se to podaří.Natřeme bílkem i mřížku.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 55 minut do zlatova. Bez horkovzduchu!
Papat na druhý den! Velmi špatně se to čerstvé krájí! Což je vidět na fotce. Jelikož se blíží ovocná sezóna, je potřeba zavařená jablíčka spapat, tak se recept bude možná hodit.
Je tady spousta receptu na jablkový koláč, takže jsem váhala, jestli přidat další!
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 11.04.2015 22:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz