5 vajec
100 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
kůra z 1/2 citronu
1 špetka soli
tuk na vymazání plechu
mouka vysypání plechu
džem na potření rolády
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru a na střídačku přidáváme mouku a sníh z bílků a opatrně promícháme (aby nám sníh tzv. nespadl).Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech nebo na pečící papír 1 cm silně a rychle upečeme v předehřáté troubě na 200-220 °C asi 5 minut do světle růžova (můžeme vyzkoušet vpíchnutím špejle).Upečenou roládu vyjmeme z trouby, troubu nevypínáme. Ještě horký plát potřeme oblíbeným džemem (jahoda, rybíz, malina,..), ihned zavineme a vložíme ještě asi na 2-3 minut do trouby.Pak vyjmeme, necháme vychladnout a sypeme moučkovým cukrem.
Je dobré když má marmeláda pokojovou teplotu a není přímo z lednice, jinak má plát tendence klesnout - ne se srazit jen není tak nadýchaný. Marmeláda se v troubě prohřeje a pustí šťávu a vůně a je to pak šťavnatější. Samozřejmě lze plnit i krémem (za studena) a ovocem. Vždy když upeču, tak je hned pryč a mám co dělat, aby na mě taky kousek zbyl.
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 23.03.2009 11:37 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz