TopRecepty.cz

České buchty


České buchty

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
250 ml mléka
100 g másla
70 g moučkového cukru
2 žloutky
Tvarohová náplň:
50 g másla
50 g moučkového cukru
2 vejce
300 g tvarohu
vanilkový cukr
citronová kůra
1 hořká mandle (nebo hořkomandlové aroma)
mléko (dle potřeby)
strouhanka (dle potřeby)
rozinky
Maková náplň:
120 g mletého máku
350 ml mléka
40 g cukru
5 g másla
1/2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky skořice
citronová kůra
kapka hořkomandlového aroma
30 g medu (nebo rybízového džemu)
20 g čokolády
Jablková náplň:
300 g jablek
80 g cukru
skořice
citronová kůra
šťáva z 1/2 citronu
badyán (na špičku nože)
30 g perníku
Ořechová náplň:
100 g mletých ořechů
1 lžíce vody
50 g cukru
3 lžíce sladké smetany
vanilka (na špičku nože)
citronová kůra
1 tlučený hřebíček
strouhanka (dle potřeby)
Povidlová náplň:
120 g povidel
60 g cukru moučka
skořice
citronová kůra
1/2 lžíce rumu (nebo aroma)
Dále:
tuk na vymazání plechu a na potírání buchet

Postup

V misce smícháme rozdrobené droždí a 50 ml vlažného mléka. Necháme 15 minut kynout (vzejít kvásek).Do větší mísy nasypeme mouku, cukry, sůl, přidáme žloutky, změklé máslo, zbývající vlažné mléko a vykynutý kvásek.Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, rozpuštěného vychladlého másla, cukru a 2 žloutků. Podle potřeby přidáme mléko a strouhanku. Můžeme přidat vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhanou mandli nebo aroma a rozinky. Nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.Maková náplň: V hrnci uvaříme mletý mák s cukrem a mlékem do měkka. Po vychladnutí přidáme koření, skořici, máslo, nastrouhanou citronovou kůru, aroma, med a nastrouhanou čokoládu.Jablková náplň: Čtvrtky jablek podlijeme studenou vodou a pod poklicí dusíme do měkka. Měkká jablka prolisujeme nebo rozmačkáme a přidáme cukr, skořici, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, badyán a nastrouhaný perník.Ořechová náplň: Mleté ořechy nasypeme do cukru svařeného s vodou na slabou nit. Přidáme horkou sladkou smetanu, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru, hřebíček a dle potřeby strouhanku.Povidlová náplň: Povidla zředíme vlažnou vodou a rumem a poté přidáme ostatní suroviny.Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme bochánky cca 7 cm v průměru, které rozválíme na pomoučněném vále a plníme připravenými náplněmi.Na každý rozválený kousek těsta vložíme trochu náplně a zabalíme.Spojem dolů buchty skládáme na plech s vyšším okrajem nebo do pečicí formy, kterou jsme vymazali tukem. Olejem nebo rozpuštěným sádlem potíráme buchty i mezi sebou, aby šly po upečení dobře oddělit od sebe.Na plechu je necháme ještě asi 15 minut kynout.Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme do zlatohněda v troubě na 180 °C asi 30 minut.

Poznámka

Zdroj: M.Sandtnerová-Kuchařské předpisy (1941), upraveno
Recepty nádivek uvádím v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/42443-poctive-napl... : tvarohová, maková, jablková, ořechová, povidlová - jedna lepší než druhá!

autor Autor: Jitta Mat
Datum vložení Datum vložení: 18.04.2015 22:07

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz