Těsto:
140 g hrubé mouky
1 špetka kypřicího prášku
250 ml vody
1 špetka soli
90 g másla
4 celá vejce (pokojové teploty)
1 vanilkový cukr (nebo pár kapek vanilkového aroma)
Krém žloutkový (na plnění větrníků):
500 ml mléka (nebo smetany na vaření 10 %)
1 Zlatý klas (nebo 50 g maizeny/kukuřičného škrobu)
1 vanilkový cukr (nebo kousek vanilkového lusku)
2-3 žloutky
6 lžic cukru krupice
80 g másla
2 lžíce moučkového cukru (do másla)
2-3 lžičky rumu
Šlehačka s karamelem (na plnění větrníků):
200 g cukru krupice
200 ml smetany ke šlehání 33 % (do karamelu)
80 ml vody
2 špetky soli
360 ml rostlinné smetany
Poleva:
4 lžíce uvařeného karamelu se smetanou
Necháme svařit na sporáku vodu se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku.Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Plamen stáhneme na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut, aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne.Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout, asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robotu a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka o pokojové teplotě. Každé vajíčko necháme vždy dobře zapracovat do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr (nebo pár kapek aroma), rozpustíme a zapracujeme do těsta.Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce o průměru 10 cm.Nahřejeme troubu na 220 °C, vložíme do ní plech a když je nahřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Pečeme 10-12 minut a poté snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme 15 minut. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku. Menší pečeme kratší čas, asi 22 minut. V žádném případě troubu po celý čas pečení neotevíráme. Pomůckou, jak poznat, kdy stáhnout teplotu pečení a větrníčky dopékat je, že na těstě přestanou naskakovat bublinky vody, lze pozorovat přes sklo trouby. Tehdy se začíná těsto dopékat.Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Vanilkový lusk (pokud byl přidán) odstraníme. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou folií a dáme ho do lednice vychladit.Máslo s moučkovým cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink. Vyšleháme do hladkého krému. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme. Jen prošleháme a plníme větrníky.Karamel se smetanou: cukr s vodou a solí necháme bez míchaní ohřívat. Až se přestanou tvořit bubliny, zamícháme a pozorně sledujeme. Cukr rychle zkaramelizuje do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně smetanu, rozvaříme do hladka a pokud je potřeba, smetanu přidáme. Konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice.Na druhý den odebereme 4 polévkové lžíce karamelu do misky, jako polevu na větrníky.Vyšleháme rostlinnou smetanu do tuha. Do kastrůlku s karamelem přidáme 3 lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promícháme metlou a vlijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Vše důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a znovu prošleháme do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc.4 lžíce odebraného karamelu na polevu mírně ohřejeme v mikrovlnce. Větrníky rozřežeme a štětečkem naneseme polevu na vršky větrníků. Odložíme bokem a následně uložíme na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.Na spodní část každého korpusu naneseme pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou nejprve žloutkový krém a následně karamelovou šlehačku. Nakonec přiklopíme vrchní částí s karamelovou polevou.
Žloutkový krém, karamel na šlehačku a polevu dělám den dopředu.
Smetana s karamelem - autor Casino
Krémy a polevy:
dle vlastního výběru
https://www.toprecepty.cz/recept/42500-kremy-do-od...
![]() |
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) |
![]() |
Datum vložení: 23.04.2015 20:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady