Sladká šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
1 lžička cukru moučka (vrchovatá)
Kávová šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
1 lžička cukru moučka (vrchovatá)
1 lžička mleté pražené kávy
Karamelová šlehačka:
100 g cukru krupice
2 kelímky smetany ke šlehání (po 215 g)
Pařížská šlehačka (lehká):
215 g smetany ke šlehání
1 lžička kakaa
1 vrchovatá lžička cukru krupice
Pařížská šlehačka (těžká):
215 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru krupice (vrchovaté)
100 g čokolády na vaření
1 lžíce kakaa
Čokoládová šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
1 lžíce cukru krupice
40 g čokolády na vaření
Náhradní šlehačka:
250 ml plnotučného mléka
125 g másla
Sněhová šlehačka:
3 bílky
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
215 g smetany ke šlehání
"Falešná" šlehačka:
3 bílky
80 g cukru moučka
50 g másla
Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6 °C).Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou.Sladká šlehačka:
Dle postupu výše vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr.Kávová šlehačka:
Smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme.Karamelová šlehačka:
Cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g, tj. půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany (kelímek a půl) vyšleháme, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky.Pařížská šlehačka (lehká):
Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky.Pařížská šlehačka (těžká):
Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme. Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů.Čokoládová šlehačka:
Vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme.Náhradní šlehačka:
Mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku.Sněhová šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany."Falešná" šlehačka:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme.
Není-li uvedeno jinak, jsou šlehačky určeny k rychlé spotřebě.
Autor: Jitta Mat | |
Datum vložení: 07.05.2015 14:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz