5 vajec
160 g cukru krupice
150 g másla
250 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
1 lžička mleté skořice
15 g kypřicího prášku do pečiva
100 g mandlových lupínků
150 g strouhané hořké čokolády
kůra z 1 pomeranče
100 ml červeného vína
100 g zakysané smetany
1 špetka soli
máslo (na vymazání formy)
hrubá mouka (na vysypání formy)
moučkový cukr (na posypání)
Všechny studené ingredience vytáhneme z lednice s předstihem, aby měly pokojovou teplotu.Formu na bábovku vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.Mouku a kakao prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče, skořici, kypřicí prášek, nastrouhanou čokoládu a mandlové lupínky. Vše promícháme.Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, červené víno a promícháme.Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.Do žloutkové pěny přimícháme sypkou směs a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do trouby.Pečeme asi 45-60 minut (podle zkušenosti s vlastní troubou). Pro jistotu špejlí zkontrolujeme, že je bábovka dobře propečená. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 5-10 minut odpočinout. Poté opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zdroj: Jedna z knih Mirky Slavíkové, upraveno.
V bábovce se krásně doplňuje chuť čokolády, skořice a pomeranče. Je moc dobrá, vláčná, nepřeslazená, zkuste :)
![]() |
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) |
![]() |
Datum vložení: 11.05.2015 18:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady