Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
250 g tuku (150 g Hery a 100 g kvalitního sádla)
2 vanilkové cukry
75 g čerstvého droždí
1 žloutek
sůl
Nádivka podle chuti:
povidlová, tvarohová, maková, ořechová (recepty viz poznámka)
Na namočení koláčků:
1 vejce
2 bílky
Drobenka:
polohrubá mouka
moučkový cukr
tuk (máslo)
1 žloutek
Na potření po upečení:
máslo (ghí)
rum
Droždí s malým množstvím cukru, mouky a mléka rozmícháme na kvásek a necháme vykynout.Mouku promícháme se solí a cukrem. Přidáme vlahé mléko, kvásek, žloutek a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto.Ihned tvoříme koláčky, těsto nenecháváme kynout. Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme.Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, přibližně do poloviny ji namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a posypeme drobenkou.Uzavřenou stranou koláčky klademe na plech a nastřihneme je do kříže. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C po dobu přibližně 15 minut.Horké upečené koláčky potřeme přepuštěným máslem (ghí), do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.
Pokusil jsem se z několika zajímavých receptů vytvořit jeden ještě zajímavější.
Recepty na náplně: tvarohová - https://www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-napln-nadivka/; ořechová - https://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-napln-nejlepsi-co-znam/; maková - https://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kolacu-a-buchet-usporna-makova/; povidlová - https://www.toprecepty.cz/recept/66582-povidlova-napln/
Autor: Jenda1 (Jan Slovák) | |
Datum vložení: 25.03.2009 18:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz