Těsto:
5 vajec
100 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
jemně strouhaná kůra z 1 citronu
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce citrónové vodky
6 plátků želatiny
200 g jahod (nebo jiného ovoce)
Na dohotovení:
moučkový cukr
Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr, pak žloutky (jeden po druhém) a opatrně po lžících do pěny vmíchejte mouku.Vypracované těsto rozetřete na plech 38x42 cm vyložený papírem na pečení (může být plech silikonový) a plát v troubě vyhřáté na 175 °C upečete (cca 10 minut).Hotový poprašte moučkovým cukrem, položte na něj list čistého papíru na pečení, pak textilní utěrku s vhodnou deskou a vše překlopte. Plech i původní spodní papír sejměte a piškot nechte zchladnout.Dle velikosti chlebíčkové formy z něj odřízněte pruh, který vtlačíte dovnitř (formu nejprve vyložte fólií!), a potřebovat budete ještě užší pruh na zaklopení.Dále připravte náplň: V předstihu namočte ve vodce plátkovou želatinu a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce (max. 60 °C!). Tvaroh vymíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Hmotu vylehčete vyšlehanou smetanou (šlehačka), asi 2 lžíce pěny vmíchejte do vlažné tekuté želatiny, kterou hned nalijete do celkového množství pěny a metlou vše propracujte. Nakonec do krému vmíchejte na kousky nakrájené jahody s broskvemi.Náplň naložte do formy vyložené piškotem, vše překryjte druhým plátkem, obsah přebalte fólií a tunel nechte v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).Podávejte vychlazený poprášený moučkovým cukrem, dozdobený ovocem a rozdělený na plátky.
V konečné fázi přípravy můžete všechny překvapit hned dvěma různými dezerty. První je pochopitelně zmiňovaný tunel, ovšem ze „zbytků“ můžete ještě vyčarovat pár báječných pohárů.
Především vám zbyde menší díl piškotového plátu (vše záleží na velikosti použité formy na srnčí hřbet), ale i náplně obohacené pestrou směsí ovoce. Piškot tedy rozdrobte a střídavě tyto dvě složky navrstvěte do vyšších sklenic, povrch přizdobte šlehačkovými čepicemi, pohlednými kousky ovoce a vše zalijte trochou vaječného likéru. Dětem pak nabídněte variantu s ovocným sirupem.
Podrobný fotonávod krok za krokem na přípravu ovocného tunelu včetně náplně najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/ovocny-tunel-sladk...
Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:
https://www.facebook.com/nejrecepty
Realizátorka receptu: Marcela Matyášová, foto: Jiří Savinec, editor: Jaroslav Volný.
Autor: frejka55 (Jaroslav Volný) | |
Datum vložení: 03.06.2015 12:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz