Listové těsto
vejce na potření
Krém:
Crema pasticcera :
(viz poznámka nebo jiný krém ze žloutků)
6 žloutků
400 ml mléka
100 ml smetany
140 g cukru krupice
45 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
250 ml tekuté šlehačky
moučkový cukr dle chuti
Náplň:
lesní jahody nebo jiné ovoce
raději drobnější nebo nakrájené na malé kousky
Nejdříve si uvařím crema pasticcera (viz poznámka) a nechám vychladnout přikrytou fólií.
Listové těsto rozválíme. V jedné polovině si lehce naznačíme rozmístění požadovaných tvarů a vykrojíme v nich otvory. Potřeme vejcem, přiklopíme druhou polovinu těsta, překlopíme. Vykrájíme tvary. Spodní tvar uprostřed propícháme vidličkou, aby tolik nevyběhl prostředek. Pečeme v horké troubě při 220-250°C do zrůžovění.
Šlehačku vyšleháme dotuha a zašleháme do ní zchladlou crema pasticcera. Tím nám vznikne crema diplomatica. Můžeme podle chuti ještě dosladit, ale nám to stačilo takhle. Krémem naplníme upečené paštičky a dozdobíme ovocem. Lehce pocukrujeme na povrchu a podáváme.
Crema pasticcera:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie...
Zkusila jsem postup, který pod receptem na Paštičky popsal casino. Chtělo to šikovnější ruce, ty pláty po sobě kloužou a některé otvory se mi zdeformovaly :(
Původní francouzský název paštiček zní Vol - au - vent (= let ve větru). Jsou to efektní lehounké věžičky z listového těsta s otvorem ve vrchní vrstvě, které se po upečení naplní nějakou dobrotou. Naslano je zná hodně lidí - bývají součástí slavnostního pohoštění. Já jsem vyzkoušela paštičky ve sladké verzi, doplnila jsem je italským žloutkovým krémem crema diplomatica a lesními jahůdkami, ale nic vám nebrání dát jiný krém a ovoce dle vaší chuti :)
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 21.06.2015 06:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz