Omládek:
100 ml vlažné vody
1 lžička Sladěnky
21 g droždí
130 g hladké mouky
Těsto:
90 g změklého másla
80-90 g tekuté syrovátky
100 g cukru
1/2 lžičky soli
350-370 g hladké mouky
1 špetka strouhané citrónová kůra
1 špetka kardamomu (nemusí být)
1 vejce
Suroviny na omládek dobře umícháme a necháme kynout 45-60 minut.Vejce rozklepneme a rozšleháme. Odebereme množství 1 lžíce a přidáme do těsta. Zbytek bude na potření vánočky. Přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout. V průběhu doby, ho dvakrát promísíme.Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na díly a upleteme vánočku - viz odkaz v Poznámce.Po jejím vykynutí ji opatrně potřeme zbylým vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C, 35-40 minut.
Kdo má rád, může přidat rozinky. Sladěnky použijeme zarovnanou lžičku.
Odfocený fotopostup pletení vánočky je u jiného mého receptu tady
http://www.toprecepty.cz/recept/5964-vanocka-ii/
Zdroj:http://www.pekarnomanie.cz
![]() |
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) |
![]() |
Datum vložení: 22.06.2015 14:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady