250 g BeBe sušenek
125 g másla
máslo (na vytření formy)
600 g krémového sýra (Lučina, žervé, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, pomazánkové máslo - nebo jejich kombinace)
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové šťávy
3 vejce
1 žloutek
250 g zakysané smetany
Na potření hotového moučníku:
250 g zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. Jde to i ručně - v mikrotenovém sáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.Kulatou otevírací dortovou formu vyložíme pečicím papírem a ještě důkladně vytřeme máslem.Sušenkovou směs upěchujeme na dno připravené formy a vložíme do lednice.Troubu rozehřejeme na 200 °C a připravíme krém.Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme oba cukry, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy 250 g zakysané smetany a citronovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém, a krém nalijeme na vychlazený sušenkový podklad.Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do rozehřáté trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110 °C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna chladnout.Vychladlý cheesecake zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne.Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citronové šťávy.
Zdroj: časopis Apetit.
Autor: Eliza | |
Datum vložení: 29.03.2009 15:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz