Na těsto:
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g moučkového cukru
40 g másla nebo Hery
1 vejce
1 lžíce mléka
možno přidat trochu citronové kůry
1 vejce na potření povrchu koláče před pečením
Na náplň:
400 g čerstvých vypeckovaných třešní
20 - 25 g vanilkového pudinku v prášku (podle šťavnatosti ovoce)
25 g moučkového cukru - dle potřeby i více
mletá skořice
možno přidat i mandlové nudličky apod.
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce, mléko a vše v míse zpracujeme do hladké, vláčné, nelepivé, středně tuhé hmoty. Necháme chvíli v chladničce odpočinout.
Pečící mísu remosky vyložíme do třetiny výšky papírem na pečení.(Vystřihneme kolo větší než dno, papír zmuchláme do koule a pak rozprostřeme. Mísu můžeme mírně navlhčit vodou, papír bude lépe držet.) Pak těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl o trochu větší než polovina vyválíme do kulatého tvaru a vložíme na dno remosky a taky uděláme asi třícentimetrový okraj do výšky. Vypeckované třešně smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a skořicí, v jedné vrstvě hustě vedle sebe rozložíme na dno. Druhou, menší polovinu těsta, taktéž vyválíme do kruhu, malou formičkou vykrojíme pár otvorů, aby měla kde unikat pára při pečení a položíme na třešně. Okraje přitiskneme např vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pokud zbyly nějaké odkrojky těsta, tak malou formičkou vypíchneme tvary a koláč vhodně dozdobíme.
Přiklopíme víkem a pečeme zhruba 35 minut. Koláč krájíme až po úplném ztuhnutí.
Pečeno v menší remosce s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 28.06.2015 20:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz