500 g hladké mouky
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce bílého jogurtu (kefíru, podmáslí, zakysanky...)
1 vejce
100 ml oleje
200 ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
Náplň:
1 menší cukrová řepa
plátek másla
cukr dle chuti
100 g mletého máku
trocha mléka
2 cm plátek másla na potření po upečení
Do pekárny dáme nejprve "mokré" suroviny, na ně mouku smíchanou se solí, cukrem a práškem do pečiva a navrch rozdrobíme kvasnice. Necháme na program Těsto prohníst a vykynout. Kdo nemá pekárnu, zadělá klasicky ručně (kvásek z trochy mléka, droždí, cukru a mouky) a poté přidat zbytek surovin.
Řepu oloupeme, omyjeme, nakrájíme na 1/4 a 10 min.povaříme. Poté nastrouháme na struhadle (jak kdo rád, někdo na jemno, jiný nahrubo) a podusíme doměkka na másle. Jakmile je řepa měkká, přidáme mléko, mák a společně ještě provaříme. Nakonec osladíme dle chuti.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme obdélník, který potřeme vychladlou náplní, srolujeme, okraje přehneme pod závin a dáme na plech s pečicím papírem spojem dolů. Necháme ještě 15-20 min. vykynout, potřeme olejem a poté vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 15 min., pak ztlumíme na 160°C a dopečeme dozlatova. Horké záviny opakovaně potřeme rozpuštěným máslem. Přikryjme čistou utěrkou a necháme vychladnout.
Autor: isindy (Ivana) | |
Datum vložení: 02.07.2015 21:11 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz