Těsto:
250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
70 g cukru
120 g másla
1 špetka soli
1 vejce
Náplň:
500 g meruněk
150 ml vody
1 vanilkový cukr
3 lžíce hnědého cukru (podle chuti)
1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce bílého rumu
Na posyp:
3-4 lžíce mandlových lupínků
Na potření:
3 lžíce meruňkového džemu
1 lžíce bílého rumu
Smícháním vypracujeme hladké těsto z uvedených surovin a zabalené do fólie ho necháme odležet v chladu.Připravíme meruňkovou náplň: Vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky, podlijeme 150 ml vody, přidáme vanilkový cukr a necháme je skoro rozvařit.Pak osladíme podle chuti hnědým cukrem a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody. Náplň odstavíme z tepla a vmícháme rum.
Necháme skoro vychladnout.Z odpočinutého těsta oddělíme třetinu a dáme stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme. Plackou těsta vyložíme koláčovou formu, na těsto naneseme vlažnou náplň.Odloženou třetinu těsta také vyválíme, nakrájíme na pásky a na koláči vytvoříme mřížku.
Koláč nakonec posypeme mandlovými lupínky.Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.Meruňkový džem zředíme rumem, na pár vteřin ho vložíme do mikrovlnné trouby ohřát, aby se s ním dalo pracovat.Upečený, ještě horký koláč opatrně potřeme ohřátým džemem.Koláč před podáváním necháme dobře vychladit, aby náplň pěkně ztuhla.
Báječně chutná s kopečkem šlehačky.
Zdroj: varecha.sk,upraveno
V původním receptu na náplň bylo použito 1 kg meruněk.
Na toto množství těsta a velikost koláče bohatě stačí 500 g meruněk.
Meruňková náplň je báječně osvěžující.
Líbí se mi, že do náplně se dají zužitkovat méně kvalitní meruňky.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 12.07.2015 18:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz