180 g másla
180 g tmavé čokolády 70%
80 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa
50 g bílé čokolády
50 g mléčné čokolády
3 velká vejce
270 g přírodního krupicového cukru
Dále:
máslo na vymaštění plechu
mouka na vysypání plechu
Tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaové hmoty, nejlépe 70 %, nalámeme do misky. Spolu s na kostičky nakrájeným máslem necháme společně rozpustit ve vodní lázni na mírném plamenu a za občasného zamíchání.Rozpuštěnou směs stáhneme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.Troubu rozehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C, mřížku dáme do střední výšky. Nachystaný hluboký plech vymažeme a vysypeme, popř. vyložíme papírem na pečení.Mouku a kakao prosejeme do mísy. Bílou a mléčnou čokoládu nasekáme na drobné kousky. Necháme zatím stranou.Vejce rozklepneme do misky a přisypeme k nim cukr. Spolu vyšleháme šlehačem nebo metlou do pěny. Že jsme dosáhli cíle, poznáme podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objemNa vaječnou pěnu teď nalijeme vychladlou čokoládu a spojíme je. Mícháme lehce, jako kdybychom kreslili osmičku. Pokračujeme dokud není hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty našlehaný vzduch, proto musíme být při míchání pozorní, ba něžní.Do mísy s čokoládovou směsí znova prosejeme mouku s kakaem tak, abychom povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijeme oblíbený pohyb do osmičky a začneme sypkou směs spojovat s tekutou.Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaneme míchat, jen zapracujte odložené kousky bílé a mléčné čokolády.Těsto vlijeme do připraveného hlubokého plechu Uhladíme těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku.Vložíme do předehřáté trouby a po 25 minutách jím lehce potřeseme. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřeme a pečeme ještě 5 minut.Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Vyjmeme z trouby.Brownies necháme zcela vychladnout, poté vyjmeme z formy a krájíme na čtverečky, které ještě rozpůlíme na trojúhelníky.Je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc.
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz
![]() |
Autor: Vareniste.cz (Martina) |
![]() |
Datum vložení: 05.08.2015 16:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady