TopRecepty.cz

Cizrnové brownies s meruňkovou omáčkou


Cizrnové brownies s meruňkovou omáčkou

Suroviny

Na brownies:
1 plechovka cizrny (cca 300 g)
2 vejce
4 lžíce kakaa
4 lžíce medu nebo sirupu (nebo více či méně - prostě dle chuti)
2 lžíce arašídového másla (lze vynechat)
1 kypřící prášek (použila jsem bezfosfátový)


Na meruňkovou omáčku:

cca 6 - 8 meruněk
1 menší jablko
lžíce meruňkové marmelády
případně cukr, pokud budete chtít omáčku dosladit

Postup

Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný! ;) a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši. Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek. Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte - těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete. Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili. Před krájením nechte zcela vychladnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte - těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi ;)


Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky. Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i dl rumu nebo jiného alkoholu. Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou :)).

A co s nálevem z cizrny?
Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuji vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky.

autor Autor: Mama v kuchyni (Barbora Charvátová)
Datum vložení Datum vložení: 01.08.2015 22:23

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz