TopRecepty.cz

Pravý poctivý valašský frgál


Pravý poctivý valašský frgál

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru
125 g sádla
2 žloutky
citronová kůra
Kvásek:
2 lžíce cukru krupice
kostka droždí (pokojová teplota!)
250 ml teplého mléka (na kvásek stačí trocha, zbytek do těsta)

Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta

Maková nádivka na dva koláče:
200 g mletého máku
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce povidel
1 lžíce rumu
krupicový cukr podle chuti
200 ml mléka
špetka skořice

Tvarohová nádivka na dva koláče:
2 měkké tvarohy v alobalu 500g
2 žloutky
1 vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti
1 vanilkový pudink
případně mléko na zředění
rozinky nebo drobné ovoce (borůvky, ostružiny..)- kdo má rád

Povidla švestková na dva koláče:
400 g povidel
1-2 lžíce rumu
dle uvážení na zhoustnutí trochu nastrouhaného perníku


žmolenka - hodně žmolenky:)
160 g hladké (polohrubé) mouky (zda raději křupavější)
100 g krupicového cukru (80-90g)
100 g másla

Na pokropení po vytažení z trouby:
125 g másla
80 g rumu (ať to voní)

Postup

Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky.Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou).Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout.Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče).Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje.Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).

autor Autor: masa603
Datum vložení Datum vložení: 16.08.2015 20:40

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz