1 hrnek cukru (225 g)
1 polévková lžíce kukuřičného sirupu
1/4 hrnku vody (60 ml)
1/2 hrnku 31% smetany (120 ml)
2 polévkové lžíce másla (30 g)
1 čajová lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl.
Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku.
1. Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu.
2. Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
3. Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka.
4. Přidáme máslo a sůl. Promícháme.
5. Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 19.08.2015 14:27 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz