Těsto:
600 g hladké mouky
140 g cukru
250 ml teplého plnotučného mléka (dle potřeby)
30 g čerstvého droždí
1 vejce
120 g změklého másla
50 g rozinek
25 g sekaných mandlí
0,5 rovné lžičky soli
1 špetka muškátového oříšku
1 lžička nastrouhané citronové kůry (nebo citronové aroma)
Na povrch:
1 vejce
1 lžíce vody
plátky mandlí
moučkový cukr na poprášení po upečení
Z droždí a 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, změklé máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a citronové aroma (nebo citronovou kůru). Promícháme. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké, nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout.Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem.Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky.
Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí.Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Z jedné dávky bude vánočka hodně velká.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 21.08.2015 08:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz