Těsto:
8 polévkových lžic(113 g) másla zmrazeného
1/2 hrnku (120 ml) mléka
1/2 hrnku (120 ml) bílého jogurtu
140 g hladké mouky plus na posypání válu
140 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 hrnku (113 g) krupicového cukru plus navíc na posypání
2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/4 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky soli
2 polévkové lžíce másla rozpuštěného
Náplň:
mléko nebo smetana na pomazání
3 polévkové lžíce krupicového cukru
3/4 čajové lžičky skořice mleté
2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
Na polevu:
1 hrnek (125 g) moučkového cukru
2 polévkové lžíce mléka
1 čajová lžička vanilkového extraktu
1. Troubu předehřejeme na 230°C a plech vyložíme pečícím papírem.
2. Máslo nastrouháme na struhadle nahrubo.
3. Ve středně velké míse smícháme mléko a jogurt, a odložíme do lednice, dokud je nebudeme potřebovat.
4. V další míse smícháme mouku, ½ hrnku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidáme nastrouhané máslo a promícháme tak, aby bylo máslo moukou obalené.
5. Přidáme jogurt s mlékem a vařečkou promícháme. Těsto přendáme na velkoryse pomoučněný vál. Ručně uhněteme, ale promícháme a otočíme jen 6 - 8 krát, dokud nejsou přísady ve většině spojeny.
6. Těsto vyválíme na čtverec velikosti 30 x 30 cm. Těsto přeložíme na třetiny jako bychom skládali obchodní dopis do obálky. Potom přeložíme kratší konce do středu tak, abychom získali čtverec velikosti 10 x 10 cm. Těsto přeneseme na pomoučněný talíř a dáme vychladit na 5 minut do mrazáku.
7. Těsto vyndáme z mrazáku a vyválíme ho na vále na čtverec velikosti 25 x 25 cm. Lehce ho potřeme mlékem nebo smetanou. V misce smícháme cukr a skořici a rovnoměrně posypeme na těsto. Dále posypeme ořechy.
8. Těsto pevně srolujeme a přendáme ho na prkénko. Ostrým nožem nakrájíme 8 stejně širokých plátků, které dáme na připravený plech.
9. Každou scones potřeme rozpuštěným máslem a lehce posypeme cukrem.
10. Pečeme dozlatova, asi16-20 minut.Po upečení necháme lehce vychladnout, asi 10 minut a pak je polijeme cukrovou polevou. V malé misce smícháme moučkový cukr, vanilku a mléko a vyšleháme dohladka.
12. Podáváme teplé.
Scone (čte se skoun) je tradiční malé skotské pečivo. Jsou to takové malé buchtičky, nebo můžeme říct, že koláčky. Jsou jen lehce slazené, kypřené práškem do pečiva a s máslem. Na povrchu lehce křupavé, uvnitř měkké a vláčné.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 23.08.2015 09:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz