TopRecepty.cz

Perníková chaloupka II.


Perníková chaloupka II.

Suroviny

Těsto:
500 g hnědého cukru
450 g medu
350 g másla
1200 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
kůra z 1 citronu
2 vejce
70 g kakaa
4 lžíce rumu
Cukrářská poleva:
500 g prosátého moučkového cukru
1 bílek
Dále:
zdobení (cukrářské ozdoby, lentilky...)
1 bílek na potření

Postup

Cukr s medem dáme do hrnce a ve vodní lázni necháme cukr zcela rozpustit, pak necháme úplně vychladnout. V míse si smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme citronovou kůru, rum, celá vejce, kakao a změklé máslo. Směs pomalu zamícháváme do medu s cukrem, dokud těsto není husté a přestane se lepit. Potom zakryjeme a necháme odpočinout asi 3 hodiny, nejlépe přes noc.

ŠABLONY:
podstavec - 30x20cm
boční díly2x - 9x18cm
přední a zadní díl - š.15cm
- v. 9+9cm
střecha - 20x14cm
okenice 4x - 3x4cm
komín - 4x 2,5x5cm (dva dílky vykrojíme na kratší straně do písmene V)

Těsto vyválíme asi na 0,5mm a vykrájíme všechny díly chaloupky. Ze zbytku těsta můžeme vykrájet i stromečky a zvířátka, kterými pak ozdobíme okolí chaloupky.
Na vymazaném plechu pečeme díly asi na 180 stupňů po 20 minutách. Každý díl hned po upečení namažeme bílkem, aby se pěkně leskl.
Necháme díly vychladnout na mřížce, aby se nepřilepily a zdobíme až druhý den.

Moučkový cukr zamícháváme do bílku, až je poleva hustá, že neteče. Do igelitového sáčku uděláme malou dírku, naplníme polevou a zdobíme podle vlastní fantazie. Polevu necháme dostatečně uschnout.

Na podstavec si neprve připevníme boční, přední a zadní díly. Zdobícím sáčkem je spojíme k sobě i k podstavci. Můžeme je vyztužit proužky tvrdého kartonu přehnutím proužku napůl a přilepením vždy k dílu a k podstavci. Vyplníme i spáry po celé délce mezi díly. Necháme asi 1/2 hodiny dostatečně ztuhnout. Potom namažeme boční šikmé strany předního a zadního dílu a přilepíme díly střechy(pozor jsou dost těžké, je třeba je podložit). Nakonec přilepíme okenice, dveře a vymodelujeme komín. Stromečky a zvířátka přilepíme okolo chaloupky. Po úplném zaschnutí můžeme chaloupku poprášit moučkovým cukrem.

Poznámka

Cukrovou polevu musíme během dlouhého zdobení zakrývat mokrou utěrkou, aby nevysychala!

autor Autor: janusa (Jana Krajská)
Datum vložení Datum vložení: 02.04.2009 08:34

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz